Veganské palačinky s krvavými pomeranči

palacinky s cervenymi pomeranci

Milé maminky (a všichni, kdo rádi začínají den s úsměvem), dovolte mi se podělit se o recept, který v naší rodině zaboduje pokaždé, když děti pronásleduj chuť na lahodnou a sladkou nedělní snídani. Většinou ve formě nadýchaných palačinek. Tohle jsou moje oblíbené veganské palačinky doplněné nevšední a přesto tak skvělou chutí krvavých pomerančů. Rychlá a jednoduchá snídaně plná chuti a barev, které připravuji nejraději na své litinové pánvi s výlevkami pro snadné vylévání oleje či sirupu přímo z pánve bez zbytečného přendávání.

Proč právě tyhle palačinky?

  • Bez vajec a mléka – ideální, pokud chcete máte rádi sladké, ale chcete vyzkoušet odlehčenější variantu klasiky nebo prostě experimentovat s rostlinnými surovinami.
  • Chuť i textury – banán dodá těstu přirozenou sladkost a krémovité složení, olej a ocet zase pomáhají vytvořit nadýchané palačinky, aniž byste museli do těsta přidávat žloutky
  • Sezónní variace– krvavé pomeranče mají v zimě a na začátku jara tu nejúžasnější chuť i výraznou barvu. Doporučuji vyzkoušet.


Ingredience (na 3 porce)

Kompotované krvavé pomeranče

  • 4 krvavé pomeranče
  • 4 lžíce javorového sirupu

Těsto na palačinky

  • 125 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
  • 1 malý přezrálý banán (cca 80 g)
  • 1 lžíce rostlinného oleje (+ trochu na smažení)
  • 1 čajová lžička jablečného octa
  • 100 g hladké mouky
  • ½ lžíce prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup krok za krokem

  1. Příprava pomerančů

    palacinky_krajeni_pomerancu

    Než se pustíte do samotné přípravy pomerančů, nakrájejte si několik plátků pomerančů na ozdobu. Poté zbylé pomeranče vymačkejte. Šťávu můžete přecedit přes sítko a tím získáte dokonale hladkou omáčku nebo v ní necháte zbytky dužiny. Záleží na vaší chuti. Použít můžete obojí.

  2. Kompotování
    Vymačkanou šťávu vlijte do hrnce a přimíchejte javorový sirup. Směs přiveďte k varu. Nechte mírně probublávat, až tekutina zhoustne na sirupovitou konzistenci. Dejte pozor, ať to nepřipálíte! Sundejte z plotny a vhoďte do hrnce nakrájené kousky pomerančů, aby se lehce prohřály.

  3. Připravte těsto
    Do mixéru nalejte mléko, banán, olej a ocet. Rozmixujte do hladka.

  4. Suché ingredience
    Prosejte mouku s práškem do pečiva a solí do mísy.

  5. Spojení

    Palacinky_s_cervenymi_pomeranci_testo

    Nalijte tekutou směs k mouce a jemně promíchejte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Snažte se nemíchat příliš dlouho.

  6. Smažení

    palacinky s cervenymi pomeranci 3
    Předehřejte litinovou pánev. Běžně nedám dopustit na litinovou pánev na palačinky, na které se lehce otáčí a připravují jedna báseň, ale dnes jsem dala přednost hluboké litinové pánvi, na které můžu palačinky rovnou i podávat. Stačí ji lehce potřít olejem a nikdy se nepřipalují. Litina udrží teplo rovnoměrně a vytvoří na palačinkách jemně křupavou kůrku. Jakmile je pánev nahřátá, můžete plamen ztlumit na střední. Nyní se můžete pustit do samotného smažení. Naberte odměrkou těsto a vytvořte tenkou palačinku. Smažte 1–1,5 minuty, než na povrchu uvidíte bublinky, poté otočte a dopečte dozlatova. Usmaženou palačinku přendejte na talířek a ihned přeložte nejprve napůl, pak ještě jednou – vznikne krásný trojúhelník. Uchovávejte přikryté v teplé troubě (cca 70 °C), aby nezchladly než budou připraveny všechny. Pokud vám je tedy děti nekradou přímo z pod ruky, jako mě.
  7. Servírování

    Na talíř naskládejte několik přeložených palačinek, které ozdobíte plátky pomerančů a přelijte je sirupem.

Tipy a obměny

  • Místo mandlového mléka můžete použít ovesné či sójové.
  • Pro ještě výraznější chuť nastrouhejte trochu pomerančové kůry do těsta.
  • Pokud v obchodě neseženete krvavé pomeranče, můžete použít i ty klasické a dochutit je například skořicí. Výsledná chuť bude samozřejmě jiná, ale i tak si určitě všichni pochutnají.

Proč krvavé pomeranče?

Krvavé pomeranče jsou zvláštní jen svou barvou, ale i svým složením. Obsahují přibližně 15 g sacharidů a kolem 70 kcal na kus a velké množství antioxidantů – anthokyanů, díky kterým mají svou charakteristickou červenou barvu.