Veganské palačinky s krvavými pomeranči
Milé maminky (a všichni, kdo rádi začínají den s úsměvem), dovolte mi se podělit se o recept, který v naší rodině zaboduje pokaždé, když děti pronásleduj chuť na lahodnou a sladkou nedělní snídani. Většinou ve formě nadýchaných palačinek. Tohle jsou moje oblíbené veganské palačinky doplněné nevšední a přesto tak skvělou chutí krvavých pomerančů. Rychlá a jednoduchá snídaně plná chuti a barev, které připravuji nejraději na své litinové pánvi s výlevkami pro snadné vylévání oleje či sirupu přímo z pánve bez zbytečného přendávání.
Proč právě tyhle palačinky?
- Bez vajec a mléka – ideální, pokud chcete máte rádi sladké, ale chcete vyzkoušet odlehčenější variantu klasiky nebo prostě experimentovat s rostlinnými surovinami.
- Chuť i textury – banán dodá těstu přirozenou sladkost a krémovité složení, olej a ocet zase pomáhají vytvořit nadýchané palačinky, aniž byste museli do těsta přidávat žloutky
- Sezónní variace– krvavé pomeranče mají v zimě a na začátku jara tu nejúžasnější chuť i výraznou barvu. Doporučuji vyzkoušet.
Ingredience (na 3 porce)
Kompotované krvavé pomeranče
- 4 krvavé pomeranče
- 4 lžíce javorového sirupu
Těsto na palačinky
- 125 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
- 1 malý přezrálý banán (cca 80 g)
- 1 lžíce rostlinného oleje (+ trochu na smažení)
- 1 čajová lžička jablečného octa
- 100 g hladké mouky
- ½ lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
Postup krok za krokem
-
Příprava pomerančů
Než se pustíte do samotné přípravy pomerančů, nakrájejte si několik plátků pomerančů na ozdobu. Poté zbylé pomeranče vymačkejte. Šťávu můžete přecedit přes sítko a tím získáte dokonale hladkou omáčku nebo v ní necháte zbytky dužiny. Záleží na vaší chuti. Použít můžete obojí.
-
Kompotování
Vymačkanou šťávu vlijte do hrnce a přimíchejte javorový sirup. Směs přiveďte k varu. Nechte mírně probublávat, až tekutina zhoustne na sirupovitou konzistenci. Dejte pozor, ať to nepřipálíte! Sundejte z plotny a vhoďte do hrnce nakrájené kousky pomerančů, aby se lehce prohřály. -
Připravte těsto
Do mixéru nalejte mléko, banán, olej a ocet. Rozmixujte do hladka. -
Suché ingredience
Prosejte mouku s práškem do pečiva a solí do mísy. -
Spojení
Nalijte tekutou směs k mouce a jemně promíchejte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Snažte se nemíchat příliš dlouho.
-
Smažení
Předehřejte litinovou pánev. Běžně nedám dopustit na litinovou pánev na palačinky, na které se lehce otáčí a připravují jedna báseň, ale dnes jsem dala přednost hluboké litinové pánvi, na které můžu palačinky rovnou i podávat. Stačí ji lehce potřít olejem a nikdy se nepřipalují. Litina udrží teplo rovnoměrně a vytvoří na palačinkách jemně křupavou kůrku. Jakmile je pánev nahřátá, můžete plamen ztlumit na střední. Nyní se můžete pustit do samotného smažení. Naberte odměrkou těsto a vytvořte tenkou palačinku. Smažte 1–1,5 minuty, než na povrchu uvidíte bublinky, poté otočte a dopečte dozlatova. Usmaženou palačinku přendejte na talířek a ihned přeložte nejprve napůl, pak ještě jednou – vznikne krásný trojúhelník. Uchovávejte přikryté v teplé troubě (cca 70 °C), aby nezchladly než budou připraveny všechny. Pokud vám je tedy děti nekradou přímo z pod ruky, jako mě. - Servírování
Na talíř naskládejte několik přeložených palačinek, které ozdobíte plátky pomerančů a přelijte je sirupem.
Tipy a obměny
- Místo mandlového mléka můžete použít ovesné či sójové.
- Pro ještě výraznější chuť nastrouhejte trochu pomerančové kůry do těsta.
- Pokud v obchodě neseženete krvavé pomeranče, můžete použít i ty klasické a dochutit je například skořicí. Výsledná chuť bude samozřejmě jiná, ale i tak si určitě všichni pochutnají.
Proč krvavé pomeranče?
Krvavé pomeranče jsou zvláštní jen svou barvou, ale i svým složením. Obsahují přibližně 15 g sacharidů a kolem 70 kcal na kus a velké množství antioxidantů – anthokyanů, díky kterým mají svou charakteristickou červenou barvu.