Domácí chléb s křupavou kůrkou v litinovém pekáči

Chléb s talířkem

Není nic hezčího než vůně právě upečeného chleba, která se linie celým bytem. A ani nemusíte být mistr pekař. Přitom vám k tomu bude stačit jen pár základních surovin, trocha trpělivosti a váš litinový pekáč. Podělím se s vámi o postup, který mi vždy funguje, a na závěr přidám pár vychytávek, díky nimž bude váš chleba ještě lepší.

Suroviny

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g (cca 2 lžičky) soli
  • 7 g sušeného droždí (1 sáček)
  • 325 ml vlažné vody (cca 37 °C)
  • 15 ml olivového oleje (volitelné, ale střídka bude jemnější)

Postup krok za krokem

1. Příprava směsi
recept_na_chleb_1

Do větší mísy prosejte mouku, přidejte sůl a droždí. 


2. Spojení s tekutinami
recept_na_chleb_2

Uprostřed směsi si vytvořte malý důlek, do kterého nalijete vlažnou vodu a trochu olivového oleje. Já mám ráda olej, protože pak je chuť jemnější, ale klidně jej vynechejte. Začněte pomalu míchat dřevěnou špachtlí nebo stěrkou. Těsto se začne spojovat a vytvoří hrubou kaši.

3. Krátký odpočinek
recept_na_chleb_3

Nechte směs pět minut “odpočinout”. Tímhle krokem dáte mouce šanci nasát vody, díky čemuž bude další hnětení snazší a těsto více vláčné.

4. Hnětení na pomoučené ploše
recept_na_chleb_4

S troškou mouky na pracovní desce vyklopte těsto a hněťte jej přibližně deset minut. Pracujte rytmem: těsto přehazujte, táhněte a vracejte zpět na sebe, až bude hladké a pružné. Když na něj poklepete, mělo by znít skoro “dutě”.

5. První kynutí
recept_na_chleb_5

Vložte hotový bochánek zpět do čisté mísy, přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě odpočívat asi hodinu. Za tu dobu obvykle zdvojnásobí objem. 


6.Tvarování do pekáče
recept_na_chleb_6

Když je těsto vykynuté, lehce ho přitlačte, aby se zbavilo přebytečného vzduchu, a vytvarujte oválný bochník. Pekáč vymažte trochou oleje nebo vyložte papírem, aby pak šel lehce vyklopit.

7. Druhé kynutí
recept_na_chleb_7

Bochník vložte do pekáče. Já jsem se ho rozhodla tentokrát péct v podlouhlé litinové formě na chléb. Vyzkoušet můžete, ale i oblíbenou variatu s kulatou litinovou formou.  Přikryjte znovu utěrkou a nechte 20–30 minut odpočívat.

Záříznutí a pečení

Troubu předehřejte na 230 °C (pokud máte horkovzduch, tak na 210 °C). Těsně před tím, než chleba vložíte do trouby, jeho povrch nařízněte ostrým nožem do kříže nebo několika šikmými zářezy. Těsto tak při pečení nebude praskat nahodile. Pečte 45–50 minut, až kůrka zhnědne a chleba při poklepu zní dutě.

Nechte vychladnout

Hotový chléb vyjměte z pekáče a položte ho na mřížku. Ačkoliv to bude lákat a budou se vám z té nádherné vůně sbíhat sliny, s krájením vydržte. Alespoň hodinu. 

Několik rad na závěr

  • Pára pomůže vytvořit křupavou kůrku: Do spodní části trouby dejte malou žáruvzdornou misku s vodou. Pára zlepší strukturu kůrky.
  • Celozrnná varianta: Vyměňte 100 g hladké mouky za celozrnnou nebo žitnou. Chleba získá oříškovou chuť a více vlákniny.
  • Semínkové vylepšení: Před pečením povrchu můžete posypat směsí lněných, slunečnicových nebo dýňových semínek.
  • Když máte čas, nechte kynout přes noc: Pokud máte čas, nechte těsto kynout přes noc v lednici. Delší a pomalejší fermentace vytvoří komplexnější aroma.

Užijte si pečení i tu chvíli, kdy vytahujete teplý bochník z trouby. Až ochutnáte první kousek s křupavou kůrkou, určitě si řeknete, že to stálo za tu práci!