Nedávno jsem dělala guláš v litinovém hrnci a opět mě překvapilo, jak všestranný talent tenhle hrnec je. Kostky masa si v něm nejprve orestuji na rozpáleném tuku, aby se maso zatáhlo, ve výpečcích opeču zeleninu, pak přidám koření, případně víno, pivo nebo rajčatový protlak (podle receptu), vše zaliji vývarem a hodím do trouby péct. Výsledkem je jemné a šťavnaté maso, které se téměř rozsýpá, s chuťově excelentní omáčkou, navíc téměř bez práce.
Kulaté litinové hrnce v našem e-shopu:
Litinový hrnec červený nízký 28 cm kulatý
Litinový hrnec “Folk” šedá majolika 28 cm kulatý nízký
Litinový hrnec zelený nízký 28 cm kulatý
Litinový hrnec modrý nízký 24 cm kulatý
Kromě guláše v litinovém hrnci uvaříte polévku, upečete v troubě chleba, oválná verze je skvělá jako pekáč na husu (nebo kuře, kachnu). Naštěstí spousta hospodyněk litinové hrnce začíná doceňovat a tento tradiční materiál se opět zabydluje v kuchyních. Pojďme se podívat na výhody a nevýhody litinových hrnců.
Výhody litinového hrnce
- Litinový hrnec má silné dno – ne nadarmo spousta receptů v renomovaných food časopisech začíná slovy: vezměte silnostěnný kastrol…
- Litinový hrnec dáte na sporák, zapnete plotýnku a necháte ho rozehřát na vysokou teplotu. Bez problémů v něm opečete maso a zeleninu na základ, než jej zalijete vodou nebo vývarem, přiklopíte pokličkou a dáte dusit. Této kuchařské technice se říká brasírování; takto získáte perfektní omáčku plnou chutí, na které si pochutná celá rodina.
- V hrnci s tenkým dnem se pokrmy při pokusu o smažení budou pouze připalovat. Hrnce s tenkým dnem jsou dobré na vaření nebo pomalé dušení, ale nikoliv na počáteční rychlé orestování pokrmu při vysokých teplotách.
- Poklice u litinového hrnce není skleněná, ale také z litiny, což znamená, že hrnec lze dát do trouby a péct v něm nebo dusit.
- Uši u litinového hrnce jsou obvykle dvě, také litinové, k hrnci přisazené, žádná dlouhá rukojeť, kvůli které by se hrnec nevešel do trouby.
- Smaltovaná litina snese v troubě max. teplotu 260 °C (uvádí výrobce LAVA), což je zcela dostatečná teplota pro naprostou většinu receptů.
- Litinový hrnec je vhodný pro všechny typy sporáků: elektrická plotýnka, plyn, sklokeramika. Perfektní je také na indukci.
Oválné hrnce ze smaltované litiny:
Litinový hrnec zelený 29 cm oválný
Litinový hrnec modrý 33 cm oválný
Litinový hrnec zelený 31 cm oválný
Litinový hrnec červený 27 cm oválný
Nevýhody litinového hrnce
- Je těžký. Ale zase si s ním můžete zaposilovat. Dávejte pozor, když s litinovým hrncem budete pohybovat po sklokeramické desce. Vždy jej raději nadzdvihněte a přeneste, než abyste jím po varné desce šoupali. Litinový hrnec by ji mohl poškrábat.
- Nedá se mýt v myčce. Ačkoliv spoustu výrobců tvrdí opak, nevěřte jim. Litinový hrnec je poklad, který si zaslouží mýt ručně, navíc hrnce ze smaltované litiny ztrácejí na lesku a barvy zmatní a vyblednou, když je do myčky strkáte pravidelně. Litinové hrnce jsou těžké, pokud bude myčka plně naložená ostatním nádobím, nemusely by váhu zvládnout výsuvy.
- Není levný. Vyšší pořizovací cena vám však vynahradí radost z výsledků vašeho kulinářského snažení na dlouhé roky dopředu. Není univerzálnějšího hrnce než litinový. Když je řeč o ceně: LAVA hrnce ze smaltované litiny vycházejí ve srovnání s ostatními značkami velmi příznivě (z konkurence jmenujme např. Staub nebo Le Creuset).
- LAVA hrnce jsou vyráběné v moderním závodě v Turecku, disponují všemi možnými certifikáty o zdravotní nezávadnosti, platícími nejenom pro Evropskou unii, ale celosvětově.
Komentáře k “Litinový hrnec: proč ho chtít”