Vepřový bůček plněný nádivkou

veprovy-bok-nadivany-800x668

Raduji se z jara a dokud jsou kopřivy ještě čerstvé a svěží, využívám jich co nejvíc v kuchyni. Včera jsem si v obchodě vybrala libovější bůček a rozhodla se naplnit jej nádivkou a dát upéct do trouby. Bylinková nádivka maso odlehčí a dodá nový chuťový rozměr.

K pečení jsem si vzala zelený LITINOVÝ PEKÁČ, pomalu se stává mým nejoblíbenějším kouskem nádobí.

 

Plněný vepřový bůček

 
Vepřový bůček plněný nádivkou, pečený v troubě v litinovém pekáčku.
 
Příprava 20minutes 
Čas vaření 2hours 
Celkem2hours 20minutes 
 
Porce: 6
 
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 1,25 kg vepřový bůček
  • 1 ks rohlík den starý
  • 1 ks menší cibulka
  • 1 ks větší cibule
  • 1 lžíce vepřové sádlo
  • 30 g máslo
  • 1 hrst čerstvé kopřivy (příp. petrželka)
  • 80 ml smetana na šlehání 30 % a více
  • 2 ks žloutky
  • 1 ks bílek

INSTRUKCE

  • Rozpálíme troubu na 200 °C, zásadně bez horkovzdušného ohřevu!!
  • Vepřový bok očistíme, sama jsem ignorantsky trochu seřízla horní tučnou vrstvu, protože občas rodina nad tučným ofrňuje. 
  • Z boku do bůčku nařízneme ostrým nožem kapsu.
  • Rohlík nakrájíme na kolečka, rozložíme na velký mělký talíř a pokapeme smetanou. Necháme vsáknout.
  • Kopřivy spaříme horkou vodou, aby nežahaly, a pokrájíme je. 
  • Malou cibulku nakrájíme nadrobno.
  • V pánvi rozpustíme sádlo s máslem a cibulku v tuku osmažíme dozlatova.
  • V misce smícháme osmaženou cibulku včetně tuku, přidáme rozmočený rohlík, vejce, kopřivy. Ochutíme solí a pepřem, promícháme.
  • Vepřový bok osolíme zvenčí i zevnitř, naplníme nádivkou. Kapsu zašijeme, spíchneme jehlou nebo ovážeme nití. Posypeme drceným kmínem.
  • Velkou cibuli nakrájíme na klínky a rozhodíme po dně litinového pekáčku. 
  • Naplněný bůček položíme na klínky cibule, podlijeme trochou vody a dáme do trouby péct.
  • Prvních 30 minut pečeme při 200 °C, aby se maso zatáhlo a zadělalo na kůrčičku. Poté stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme další hodinu a půl. Průběžně kontrolujeme, jestli nemá bok tendenci se připalovat, jinak podléváme vždy trochou vody. 
  • Před servírováním odstraníme nit nebo jehlu, opatrně krájíme a podáváme na stůl.

nadivany-veprovy-bok

 
plneny-veprovy-bok
 
veprovy-bok-plneny
 
 

Vepřový bůček: tipy a rady

  • Vepřový bůček = vepřový bok, maso je zde prorostlejší a pokrývá ho vyšší vrstva tuku.
  • Místo rohlíku můžeme použít jakékoliv den dva staré pečivo – toustový chleba, veku. S bílým pečivem bude nádivka jemnější.
  • Pokud budete bůček péct v jiném ročním období než na jaře, a venku bude nouze o čerstvé kopřivy, nahraďte je petrželkou.
  • Vepřový bůček pečený v litinovém pekáči vypadá také hezky servírovaný v litině přímo na stole.

Podívejte se na všechny LITINOVÉ PEKÁČE v našem e-shopu.