
Sotva se objeví první letní slunečné dny, domů si už nosíme misky plné sladkých, zralých jahod. V takovou chvíli na nic nečekám a hned vytahuju mixér, mouku, máslo a vše ostatní potřebné a pouštím se do pečení. Tenhle koláč mám ráda nejen pro jeho chuť, ale taky pro jeho jednoduchost. K jeho přípravě není potřeba žádné složité vážení. Stačí vám obyčejný hrnek.
Pokud máte v lednici misku jahod, na nic nečekejte a pojďte si tento nadýchaný letní moučník připravit se mnou. Nečekejte na víkend nebo nějakou speciální příležitost. Upečte ho klidně hned – jen tak, pro radost k odpolední kávě.
Ingredience:
- 2 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- cca 300–400 g čerstvých jahod (mohou být i mražené)
Postup:

- Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny.
- Přidáme olej, mléko a postupně přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Vzniklé těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech (cca 30×20 cm).
- Navrch rovnoměrně rozložíme jahody – větší překrojíme napůl.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 25–30 minut, dokud není povrch zlatavý.
- Necháme mírně vychladnout a před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.
A pak už si stačí jen pochutnávat.
Místo jahod můžete samozřejmě použít i jiné ovoce, které máte právě k dispozici a s drobnými obměnami si tento koláč připravovat po celé léto podle toho, co vám právě bude zahrádka nabízet: rybíz, maliny nebo borůvky. Do těsta můžete přidat také citronovou kůru, ale není to nutné. Každopádně pak bude mít koláč svěžejší chuť a lehce vonět po citrónech.
A víte co? Koláč skvěle chutná i druhý den! Pokud tedy vůbec něco zbyde.