Pomalu pečená vepřová kýta na rozmarýnu

veprova-kyta-na-rozmarynu

Víkend je tady s ním nový recept pro litinový hrnec! Tentokrát se vařilo v zeleném kulatém litinovém hrnci o pr. 28 cm. A copak bylo dobrého? Vepřová kýta, pomalu pečená v celku na rozmarýnu.

Kulaté litinové hrnce vhodné pro tento recept:

 

Množstvím surovin podle tohoto receptu zaplníte kulatý hrnec o pr. 28 cm zhruba do 1/2.

Vepřová kýta na rozmarýnu

 
Vepřová kýta na rozmarýnu, pomalu pečená v troubě v litinovém hrnci.
 
Příprava 20minutes 
Čas vaření 2hours  30minutes 
 
Porce: 4
 
INGREDIENCE
  • 800 g vepřová kýta v celku
  • 1 hrstička sušené houby
  • 200 ml bílé víno
  • 1 ks cibule středně velká
  • 3 ks mrkev středně velká
  • 3 stonky řapíkatý celer
  • 2 stroužky česnek
  • 3 snítky rozmarýn čerstvá bylinka
  • sůl
  • pepř
  • 500 g brambory
  • 1 lžíce vepřové sádlo

INSTRUKCE

  • Houby namočíme do 200 ml vody, necháme přejít varem a odstavíme.
  • Mrkev oloupeme a nakrájíme na špalíčky asi 3 cm dlouhé.
  • Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kousky 1 cm dlouhé.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
  • Brambory očistíme a i se slupkou podélně rozkrojíme na čtvrtinky (vybírejte brambory přibližně stejně velké).
  • Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Z jedné snítky rozmarýnu stáhneme lístky a nahrubo je posekáme, stonek vyhodíme.
  • Troubu zapneme na 160°C. Než se trouba rozehřeje, tak si v litinovém hrnci rozpustíme lžíci sádla.
  • Vepřovou kýtu osolíme, opepříme, a ze všech stran opečeme dozlatova v hrnci. Vyndáme stranou na talíř.
  • Do výpeku vhodíme cibuli s mrkví a minutu restujeme. Poté přidáme řapíkatý celer, lístky rozmarýnu a česnek a restujeme další minutu, mícháme.
  • Přidáme houby včetně vody, ve které jsme je vařili, víno, dostatečně osolíme a opepříme. Minutu povaříme.
  • Nakonec do hrnce vrátíme opečené maso, obložíme nakrájenými bramborami. Hrnec přiklopíme poklicí a dáme péct do rozehřáté trouby na 2 hodiny na 160°C.
  • Po 2 hodinách sundáme poklici a necháme péct dalších 30 minut.
 

POZNÁMKY K RECEPTU

Tekutina by se měla odpařit tak akorát, aby na dně kastrolu zůstala šťáva, kterou maso při servírování na talíři přelijeme.

Poznámky k receptu:

  • Místo vepřové kýty upečte plecko. Jedná se o mírně prorostlá masa, která budou šťavnatá. Pokud byste pekli například kotletu, počítejte s tím, že pečínka bude sušší.
  • Kulatý litinový hrnec 24 cm patří k nejprodávanějším. Je velmi univerzální, ideální pro 4člennou rodinu. Na guláše, jídla z jednoho hrnce, na pomalé dušení na sporáku i v troubě.

Kam dál?

Podívejte se k nám do e-shopu na všechny KULATÉ LITINOVÉ HRNCE!