Nadýchaný třešňový koláč s tvarohem

clafoutis-cherry-pie-on-wooden-background-2025-03-18-15-25-19-utc (1)_1
Když se spojí šťavnaté třešně, hebký tvaroh a zlatavé těsto, vznikne dezert, který voní domovem. Tento koláč není jen pastvou pro oči, ale i pro chuťové buňky. Navíc, když jej připravíte v litinové formě nebo třeba v litinové pánvi, můžete se těšit na rovnoměrné propečení a křupavé okraje.

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 2 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 80 ml mléka
  • 50 ml oleje nebo rozpuštěného másla

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru moučka
  • špetka citronové kůry

Ovoce:

  • cca 200–300 g vypeckovaných třešní (čerstvé nebo mražené)

🔥 Nádobí a pomůcky

  • Litinová forma na koláč nebo pánev
  • Metla nebo ruční šlehač
  • Dvě mísy na těsto a náplň
  • Malé sítko na cukr nebo cukřenka (pro závěrečné zdobení)

🧁 Postup krok za krokem

1. Předehřejte troubu

Nastavte troubu na 180 °C. Litinovou formu či pánev si lehce vymažte máslem a dejte ji na chvilku do trouby předehřát. Koláč se pak od spodu lépe  propeče.

2. Připravte tvarohovou náplň

V misce smíchejte tvaroh, vejce, cukr a špetku citronové kůry. Náplň by měla být jemná, ale ne řídká.

3. Vyšlehejte těsto

Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte vanilkový cukr, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a olej. Promíchejte, až vznikne hladké těsto.

4. Jdeme do finále

Vyjměte horkou litinovou pánev z trouby.
Nalijte do ní polovinu těsta, rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň a navrch nalijte zbytek těsta. Navrch rozprostřete třešně. Jemně je zatlačte, ale neměly by být úplně ponořené.

5. Pečeme!

Vložte pánev zpět do trouby a pečte 35–40 minut dozlatova. Povrch by měl být nadýchaný a lehce popraskaný.

6. Servírování

Po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem přes sítko. Skvěle chutná teplý i studený. Třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny.


 clafoutis-cherry-pie-on-wooden-background-2025-03-18-15-19-20-utc (1)_1

Třešňový koláč s tvarohem v litinové pánvi je perfektní kombinací jednoduchosti a poctivé domácí chuti. Ať už ho upečete k nedělní kávě, na návštěvu nebo jen tak pro radost. Zmizí dřív, než stihne vychladnout.