Mini koblížky plněné marmeládou

domaci-koblizky

K víkendu patří lenošení a nějaká ta sladká dobrota vždy na dosah ruky. Alespoň u nás tahle kombinace funguje. A protože lenošení nám jde samo, k přípravě nedělního moučníku musíme přiložit ruku k dílu.

Tentokrát došlo na domácí mini koblížky, které se smaží ve vrstvě oleje – nejlépe to jde v nízkém litinovém hrnci, použila jsem TENHLE HRNEC, akorát v modré barvě. Poklička u hrnce tentokrát nebyla potřeba.

Aby koblížky měly na jazyku ještě víc šmrnc, usmažené jsme je naplnili marmeládou.

Litinové hrnce na smažení koblížků:

 smazeni-koblizku

Mini koblížky plněné marmeládou

 
Výborné domácí mini koblížky, smažené v litinovém hrnci, plněné marmeládou.
 
Příprava 15minutes 
Čas vaření 30minutes 
Porce: 25 koblížků
 
INGREDIENCE
  • 500 g mouka hladká
  • 40 g cukr písek
  • 40 g máslo
  • 4 ks žloutek
  • 30 g droždí
  • 3 lžíce rum
  • 250 ml mléko
  • vanilkový extrakt
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 400 ml olej na smažení
  • 250 g marmeláda
  • cukr moučka na poprášení

INSTRUKCE

  • Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné, rozmícháme v něm lžičku cukru. Nadrobíme do něj droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
  • Máslo rozehřejeme, nesmí být horké!
  • Do mísy vsypeme mouku, zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, doprostřed vlijeme vzešlý kvásek, máslo, přidáme žloutky a rum. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na kraje mísy.
  • Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout. V polovině kynutí můžete těsto srazit vařečkou, kynutí tím podpoříte.
  • V hrnci, nejlépe nízkém litinovém, rozehřejeme olej.
  • Z vykynutého těsta uždibujeme kousky a mezi dlaněmi vytváříme kuličky o pr. asi 3 cm. Opatrně vkládáme do rozehřátého oleje, pozor, koblížky znásobí svůj objem! Myslete na to z prostorových kapacit hrnce.
  • Koblížky při smažení obracíme, až jsou z obou stran hotové dozlatova – trvá to asi 5 minut. Působením tepla budou mít tendenci se samy otáčet.
  • Necháme chvilku vychladit a pomocí plničky do každé vstříkneme marmeládu. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.
 

POZNÁMKY K RECEPTU

Z množství usmažíte asi 25 mini koblížků.
smazeni-koblizku

Mini koblížky: tipy a rady

  • Litinový hrnec, ve kterém jsem koblížky smažila, má průměr 24 cm, a krásně se vejde na plotýnku na mém sporáku.
  • Olej používám řepkový, mám s ním dobré zkušenosti, nepřepaluje se, má poměrně vysoký kouřový bod.
  • Recept je inspirovaný webem Apetitonline.cz – Nejlepší koblihy.

Jak naplnit koblížky?

Pamatuji, jak dělali koblihy naši: vyváleli z kynutého těsta placku, skleničkou vykrajovali tvary, doprostřed kolečka dali kopeček marmelády, druhým kolečkem těsta přiklopili. Spojili okraje a pod skleničkou „pobouchali“ koblížek tak, aby získal kulatý tvar. Poté koblihy smažili z jedné i druhé strany.

Tahle metoda je poměrně pracná, a tak jsem se rozhodla naplnit koblížky až po usmažení. K tomuto účelu jsou fajn plničky (plastové, kovové), na které se nasadí tenká špička.

jak-plnit-koblizky

Špičkou propíchnu koblížek na nějakém pěkném místě (nemaskuji vpich dole nebo v boku). Po naplnění je na koblížku vidět místo vpichu a čepičkou marmelády – vypadá to moc hezky.

Marmeládu použijte středně tuhou, domácí je ideál. Dobré je, pokud nejsou v marmeládě kousky ovoce, mohly by ucpat špičku.

Co dál? No přeci naladit se na koblížky a vybrat si nějaký parádní LITINOVÝ HRNEC v našem e-shopu!