Maso a brambory z jednoho pekáče

recept-z-jednoho-pekace (1)

Každý z nás rád ušetří čas, a když dojde na rychlý oběd nebo večeři, jsou jídla z jednoho hrnce bezvadnou volbou. Jenže my dnes hrnec necháme stranou a vezmeme si k přípravě jídla litinový pekáč, a to ne jen tak ledajaký, ale krásně zeleně smaltovaný od značky LAVA. Najdete ho TADY.

Oběd v něm připravíme snadno a rychle, a navíc si můžeme nahnat plusové body, pokud budeme oběd v litinovém pekáči servírovat přímo na stůl – smaltovaná litina vypadá skvěle a garantuju vám, že na takové jídlo se budou sbíhat sliny!

Pekáč je k mání samostatně nebo na dřevěném podstavci, který usnadní servírování. Rozměry pekáčku jsou 22*30 cm a vejdou se tam zhruba 4 porce podle našeho dnešního receptu.

Maso a brambory z litinového pekáče

Rychlý a dobrý oběd, připravený v litinovém pekáči.
 
Příprava 20minutes 
Čas vaření 40minutes 
Celkem 1hour 
 
Porce: 4
 
INGREDIENCE
  • 1 kg brambory
  • 500 g mleté maso vepřové
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks smetana na šlehání 30 %
  • 3 ks rajčata střední
  • 2 stroužky česneku
  • zelené bylinky
  • sůl
  • pepř
INSTRUKCE
  • Zapneme troubu na 170 °C.
  • Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme na něj mleté maso. Osolíme a opepříme. Maso rozmačkáme vidličkou, abychom jej při opékání rozmělnili na malé kousky. 
  • Stroužky česneku oloupeme a utřeme, přidáme k opečenému masu.
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na zhruba stejně velká kolečka. Vložíme je do litinového pekáče, osolíme, opepříme a promícháme (nejlépe to jde promnout brambory se solí a pepřem čistýma rukama). 
  • Brambory zalijeme smetanou, přidáme opečené maso, lehce promícháme. 
  • Rajčata omyjeme, nakrájíme na kolečka a poklademe na vrch pekáče. Nakonec přidáme zelené bylinky (použila jsem nasekané lístky petržele).
  • Dáte do trouby péct zhruba na 40 minut, dokud brambory nebudou měkké.

POZNÁMKY K RECEPTU

Velmi jednoduchý a dobrý recept, který nedá moc práce!

Jídla z jednoho pekáče: tipy a rady

  • Pokud pekáček s jídlem podáváte na stůl, mějte připravené prkénko nebo jinou podložku. Litinový pekáč dlouho sálá teplo a je horký, nezapomeňte na chňapky nebo utěrky.
  • Maso použijte nejlépe vepřové, jídlo nebude tak suché, než kdybyste použili hovězí. Případně můžete smíchat půl na půl mleté hovězí a vepřové.
  • Pokud kupujete mleté v obchodě, podívejte se, zda již není osolené. Mnohá hospodyňka už zaplakala nad přesoleným jídlem, když přehlédla, že v balíčku bylo maso solené.
  • Smetanu použijte tučnou, minimálně 30 %, neodbývejte jídlo její odlehčenou verzí (smetana na vaření 12 %). Brambory jsou samy o sobě suché, proto je tučná smetana vhodnou volbou.
  • Oběd z litinového pekáče jen tak nevychladne. Při stolování tak pekáč může tvořit parádní dekorační kulisu a vy nemusíte při jídle spěchat. Další porce na vás bude v pekáčku čekat stále prohřátá.

K receptu se hodí tyto litinové pekáče:

 

 

Nebo se podívejte k nám do e-shopu na všechny LITINOVÉ PEKÁČE.