Kynuté buchty z litinové pánve

ceske-kynute-buchty-litinova-panev

 

Litinové pánve jsou neskutečně variabilní – dá se na nich péct, smažit, dusit, a pokud nemají dřevěnou rukojeť, můžete je strčit i do trouby.

Dnes vám ukážu, jak v litinové pánvi upéct kynuté buchty. Takže nic takového jako pekáč buchet, ale poctivá litinová pánev, na níž se buchty parádně propečou a servírované na stole… vypadají prostě božsky, a stejně tak dobře chutnají.

Recept je počítán na litinovou pánev o průměru 24 cm, z množství připravíte asi 20 kynutých buchet. Těsto je naprosto pohodové, dobře se s ním pracuje, použila jsem napůl špaldovou a polohrubou mouku.

Připraveni? Tak šup na to!

 

Kynuté buchty na litinové pánvi

 
Božské kynuté buchty, dozlatova upečené na litinové pánvi.
 
Příprava 20minutes 
Čas vaření 1hour hodina 
Celkem1hour hodina 20minutes minut
 
Porce: 5
 

INGREDIENCE

  • 200 g polohrubá mouka
  • 200 g špaldová mouka
  • 100 g máslo
  • 0,25 l mléko
  • 2 ks žloutek
  • 25 g droždí
  • 70 g cukr krupice
  • špetka soli
  • vanilka
  • citronová kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
  • máslo na potírání buchet
  • nádivka do buchet dle chuti (maková, tvarohová, povidla)

INSTRUKCE

  • Do rendlíku dáme ohřát mléko, tak akorát, aby bylo vlahé. Zhruba v polovině ohřátého mléka rozmícháme lžičku cukru. Nadrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
  • Mezitím si rozpustíme máslo, nesmí být horké! 
  • Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, promícháme. Uprostřed mísy uděláme důlek, do kterého rozklepneme dva žloutky.
  • Přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, vanilku, citronovou kůru. 
  • Těsto vymícháme a vytlučume vařečkou o stěny mísy, až je krásně hladké a lesklé a na povrchu se vytvářejí bublinky.
  • Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout, trvá to asi hodinu. V průběhu kynutí můžeme těsto vařečkou jednou srazit, podpoříme tak další kynutí. 
  • Jak nám těsto kyne, připravíme si nádivky na plnění buchet – každý, jak má rád. 
  • V hrnku rozpustíme máslo na potírání buchet, viděla bych to odhadem na 100 g, není to právě málo, ale buchty si budou lebedit, a ta zlatavá kůrčička, která se nám na jejich povrchu vytvoří!
  • Připravíme si litinovou pánev o pr. 24 cm a vymažeme ji rozpuštěným máslem. Z vykynutého těsta uždibujeme pravidelné kusy, krátce je poválíme mezi dlaněmi, zploštíme, a okraje vytáhneme do stran, abychom dostali placku. Nepracujeme s moukou, není potřeba – těsto se při uzavírání buchet krásně spojí. 
  • Doprostřed placky dáme náplň, kraje stáhneme k sobě, buchtu uzavřeme a vzniklým švem ji položíme ke kraji litinové pánve. Mašlovačkou buchtu omastíme kolem dokola. Pokračujeme, až zděláme všechno těsto.
  • Rozpálíme troubu na 160 °C a než se rozhřeje, necháme ještě buchty v pánvi kynout.
  • Vložíme do trouby a pečeme asi 20-25 minut.
  • Opatrně vyndáme a necháme na kuchyňské lince vychladnout. Litinová pánev drží dlouho teplo, chvíli tedy potrvá, než buchty vychladnou, nebo naopak – pokud buchty chystáme servírovat na stůl přímo v pánvi, budou dlouho teploučké a měkoučké (mezi námi, teplé buchty prostě chutnají nejlépe!). Poprašte moučkovým cukrem a hostina může začít. 
 

POZNÁMKY K RECEPTU

Z tohoto množství připravíte asi 20 kynutých buchet, vejdou se do litinové pánve o pr. 24 cm.

 

kynute-buchty-na-litinove-panvi

Kynuté buchty z litinové pánve: tipy a rady

  • Vanilku používám ve formě esence (kapky) nebo vanilkové pasty. Oboje jsou vyráběné z pravé vanilky a s umělou vanilínovou chutí mají společného co by se za nehet vešlo. Vanilková esence nebo pasta těsto božsky provoní, neváhejte a obstarejte si na doma, obzvláště pokud často pečete. Obojí se dá koupit v běžných lepších obchodech, nebo na internetu.
  • Jestliže vím, že budu péct, kupuji si citron v bio kvalitě. Pokud neseženu a mám po ruce jen běžný citron, pořádně mu odrbu záda pod teplou vodou, než z něj sestrouhám kůru!
  • V těstě jsem použila špaldovou mouku, recept bude zdravější. Pokud nemáte, nevadí, použijte na celou dávku kynutého těsta mouku polohrubou.
  • Do těsta se používá čerstvé droždí, něco malinko přes půl běžné velikosti kostky, do které se droždí balí. Nebo můžete použít droždí sušené, alespoň jeden sáček byste doma měli vždy mít – pro strýčka příhodu (nikdy nevíte, kdy se bude hodit!).
  • Litinová pánev vydrží dlouho teplá. Na rukojeť při manipulaci použijte buď silikonové návleky, nebo na ní můžete efektně uvázat uzel z kuchyňské utěrky.

Dobrou chuť přeje Anežka!

K receptu doporučuji tyto litinové pánve:

 

 

Nebo mrkněte do e-shopu, kde najdete všechny naše LITINOVÉ PÁNVE