Krémové risotto se zeleným chřestem

chrestove-rizoto

Za normálních okolností bych do názvu receptu napsala hezky česky rizoto, jenže mezi českým rizotem a italským risottem je obrovský rozdíl. Protože tato verze si bere to nejlepší z italské kuchyně, sluší receptu správně pojmenování risotto.

K přípravě budete dále potřebovat čerstvý zelený chřest, decku bílého vína, a samozřejmě speciální risottovou rýži. Stále mám sezónu chřestu, ta však už končí za pár dní, tak honem stoupnout si k hrnci, ať ji nezmeškáme!

P.S.: když jsem napsala k hrnci, samozřejmě jsem myslela k litinovému!

Hrnce, které se k receptu perfektně hodí:

 
 
 
 
 

Italské krémové risotto s chřestem

 
Božské a jednoduché risotto s čerstvým zeleným chřestem. Z litinového hrnce, jak jinak!
 
Příprava 15minutes 
Čas vaření 30minutes 
Porce: 4

INGREDIENCE

  • 40 g šalotka
  • 80 g máslo
  • 8 pazochů zelený chřest
  • 3 lžíce olivový olej
  • 100 ml bílé víno
  • 270 g risottové rýže
  • 80 g strouhaný parmezán
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř nebo chilli vločky

INSTRUKCE

  • Z chřestu odřízneme hlavičky a dolní zdřevnatělé konce. Hlavičky poslouží na ozdobu, konce vyhoďte. Stonky nakrájejte na špalíčky asi 1 cm dlouhé.
  • Začneme s blanšírováním chřestu. Do hrnce nalijeme přes půl litru vody, dostatečně ji osolíme, až má chuť jako mořská voda.
  • Přivedeme ji k varu.
  • Jakmile voda začne vřít, vhoďte do ní hlavičky chřestu a pokrájené stonky a vařte 3-4 minuty.
  • Vyjměte je děrovanou lžící nebo naběračkou a vložte je do misky se studenou vodou.
  • Var se zastaví a chřest bude na skus krásně pevný.
  • Vodu, ve které jsme chřest blanšírovali, použijeme jako báječný zeleninový vývar pro zalévání risotta.
  • Vývar z chřestu naředíme vodou ve stejném poměru – vývar nebude tak slaný.
  • Postavíme na plotýnku a udržujeme jej horký.Nyní přijde na řadu litinový hrnec, použila jsem kulatý s průměrem dna 20 cm.
  • Rozehřejeme na něm olivový olej.
  • Oloupeme šalotku a nakrájíme ji najemno. Vhodíme ji do rozehřátého oleje a necháme rozvonět, opotit.
  • V žádném případě by neměla zlátnout nebo dokonce hnědnout.
  • Přidáme risottovou rýži, promícháváme asi 2 minuty. Přilijeme bílé víno, promícháme a necháme jej vypařit.
  • Poté začneme postupně po jedné naběračce přilévat horký vývar.
  • Vždy nalijeme jednu naběračku, promícháme a necháme tekutinu vyvařit.
  • Poté přilijeme další naběračku.
  • Postup opakujeme, dokud není rýže měkká – trvá to zhruba 20 minut až půl hodiny.
  • Nakonec přilijeme více vývaru, aby bylo risotto krémovější, a stáhneme z plotýnky.
  • Zamícháme do něj blanšírovaný chřest, máslo a nastrouhaný parmezán.
  • Promícháme a necháme pod pokličkou minutu odležet.Hned podáváme, vrch risotta posypeme blanšírovanými hlavičkami chřestu.
  • Na talíři můžeme opepřit čerstvě namletým pepřem nebo chilli vločkami.
 

POZNÁMKY K RECEPTU

A nezapomeňte: čím déle risotto necháte v hrnci, tím více bude tužší – nepropásněte nejlepší moment na podávání risotta!

chrestove-risotto

Italské krémové risotto s chřestem: tipy a rady

Rýži na risotto vybírejte speciální, je více škrobovitá než klasická rýže. Použila jsem rýži Arborio.

Pokud neseženete šalotku, použijte do risotta obyčejnou kuchyňskou cibuli. Šalotka je jemnější a lépe s risottem splyne, ale není-li po ruce, cibule ji zastoupí.

Kam dál? Co třeba prohlédnout si LITINOVÉ HRNCE v našem e-shopu?