Králík na víně dušený v litinovém hrnci

kralik-na-vine-recept

Králíka nemusíte dělat klasicky na smetaně nebo péct na česneku, nebojte se objevit nové chutě. Nedávno jsem narazila na recept, kde se králík dusí s bylinkami na bílém víně. O recept se s vámi ráda podělím.

Litinové hrnce vhodné pro tento recept:

 

Pro dušená masa, která nejprve vyžadují orestování na rozpáleném oleji, jsou ideální LITINOVÉ HRNCE. Opravdu, nenajdete lepší a univerzálnější kus nádobí, než je hrnec s poklicí, oboje z masivní litiny. S takovým hrncem můžete králíka buď dusit na sporáku, nebo jej šoupnout do trouby a vůbec se o něj nestarat. Litina perfektně a rovnoměrně vede teplo, hrnec po uplynutí potřebné doby sundáte ze sporáku nebo vytáhnete z trouby a můžete se těšit na božský pokrm, šťavnatý a plný chuti.

Litinové hrnce jsou obvykle smaltované (ze surové litiny s víceméně vyrábějí pouze pánve), takže čištění a údržba je snadná, navíc smaltovaný hrnec se parádně vyjímá až už na sporáku, nebo na prostřeném stole. A že litinový hrnec při správné péči vydrží dlouhá léta, asi není třeba opakovat.

Zpátky však ke králíkovi. Rozpalte litinu, jde se vařit!

 

Králík dušený na víně

 
Připravený v litinovém hrnci, lahodný a šťavnatý.
 
Příprava 20minutes 
Čas vaření 40minutes 
Porce: 4

INGREDIENCE

  • 1 ks králík o hmotnosti cca 1,2 kg
  • sádlo na smažení (nebo olivový olej, nikoliv však panenský)
  • 1 ks cibule větší
  • 1 ks chilli paprička červená
  • 200 g černé olivy bez pecky
  • 2 snítky tymián
  • 2 snítky rozmarýn
  • 150 ml bílé víno suché
  • 100 ml voda
  • 2 lžíce vinný ocet
  • štáva z 1 citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

INSTRUKCE

  • Naporcujeme králíka: do receptu potřebujeme přední a zadní běhy a prsa. Hřbet, vnitřnosti a případně hlavu dejte stranou a uvařte z nich třeba králičí polévku.
  • V litinovém hrnci řádně rozpálíme sádlo, vložíme posolené porce králíka a opékáme dozlatova. S masem nehýbejte, až bude opečené, odlepí se ode dna samo.
  • Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme ji na tenké plátky nebo půlměsíčky. Odstraníme semínka z chilli papričky a nakrájíme ji na plátky.
  • Je-li maso z jedné strany opečené, otočte jej. Do hrnce přisypeme cibuli a chilli papričku, olivy, tymián, rozmarýn.
  • Jakmile maso zezlátne i z druhé strany, přilijeme víno, ocet, citronovou šťávu a vodu.
  • Hrnec přiklopíme pokličkou, stáhneme teplotu plotýnky a necháme dusit, než maso změkne – asi 30 minut.
  • Poté poklici odstraníme, můžeme případně zvýšit teplotu, a necháme omáčku vyvařit (zredukovat), až zhoustne.
  • Nakonec posypeme pepřem čerstvě namletým z mlýnku a podáváme, například se šťouchanými brambory.

    POZNÁMKY K RECEPTU

    Porce pro 4 jedlíky.
    kralik-duseny-na-vine-recept

Králík na víně: tipy a rady

  • V receptu se uvádí, že packy králíka by se měly ještě rozkrojit na 2-3 díly. Porcování králíka je však pro pokročilejší kuchaře, pokud si s tím nevíte rady, klidně nechte stehna a přední packy celé. Důležité je, aby se vám vše vešlo do hrnce.
  • Pro recept jsem použila NÍZKÝ LITINOVÝ HRNEC, kulatý, o pr. 24 cm. Je to nejnutnější minimum, dobře si dovedu představit hrnec o pr. 28 cm, standardně vysoký.
  • Pokud nemáte po ruce sedmičku bílého vína nebo je vám líto ji rozdělávat, kupte si v obchodě malou lahev. Víno se dá koupit i v malém balení, třeba kolem 2 dcl.
  • Letos jsem se konečně dostala k tomu, že si doma pěstuji bylinky sama. Stačí k tomu hrnec petrželák, v jednotlivých kapsách mám zasazený právě tymián nebo rozmarýn. Funguje to skvěle i v případě, že nemáte vlastní zahrádku. Máte tak zaručený trvalý přístup k čerstvým bylinkám.