Jehněčí jazyk pečený v troubě s křupavými brambory
Hledáte recept, který ohromí vaši rodinu nebo hosty? Jehněčí jazyk pečený v troubě je delikatesa, která bude v kombinaci s křupavými pečenými brambory špičkou každého svátečního oběda. Litinová pánev navíc pomůže masu vytvořit jedinečnou kůrčičku a zajistí dokonalé propečení.
Proč právě litinová pánev?
Litinové nádobí je ideální pro pomalé pečení a dušení. Když potřebujeme, aby se teplo rovnoměrné rozložilo a přitom maso zůstalo šťavnaté. Pokud ještě nemáte litinovou pánev ve své kuchyni, je čas to napravit. Podívejte se na náš sortiment litinových pánví a pekáčů.
Ingredience na 4 porce
Na pečený jehněčí jazyk:
- 5 jehněčích jazyků
- 2 lžíce másla nebo sádla
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml vývaru
- 130 ml červeného vína
- Bobkový list, nové koření, tymián
- Sůl a pepř
Na pečené brambory:
- 750 g brambor
- Olivový olej nebo sádlo
- Čerstvý rozmarýn
- Hrubá sůl
Postup
1. Předvaření jazyků
Jehněčí jazyky nejprve omyjeme a vložíme do studené vody s bobkovým listem, novým kořením a solí. Vaříme cca 1–1,5 hodiny doměkka. Poté zchladíme a stáhneme kůži.
2. Základ omáčky
Na litinové pánvi zpěníme máslo, přidáme cibuli, česnek a mrkev. Restujeme do změknutí. Vmícháme rajčatový protlak a krátce orestujeme. Přidáme červené víno, vývar, osolíme, opepříme a přidáme bylinky.
3. Pečení v troubě
Do litinové pánve přidáme jehněčí jazyky, přiklopíme (nebo zakryjeme alobalem) a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut. Na závěr odkryjeme a dopečeme cca 10–15 minut, aby se nám na povrchu vytvořila krásná kůrčička.
4. Pečené brambory
Brambory nakrájíme na větší kousky. Aby se rychleji a lépe propekly, nejdřív je 5–10 minut předvaříme. Nechceme je mít úplně měkké! Poté je scedíme a promícháme s olejem/sádlem, solí a rozmarýnem. Pečeme na plechu nebo v litinové pánvi do zlatova. K tomu bude stačit cca 30–40 minut na 200 °C.
Tip pro servírování
Podávejte v litinových pánvích přímo na stůl, ozdobené čerstvým rozmarýnem nebo koprem. Ideální jako víkendový oběd nebo slavnostní večeře.