Jednoduchý třešňový koláč z litinové pánve

kolac-s-tresnemi

Sezóna třešní, přátelé! Pokud máte na zahradě obsypanou třešeň, nebo jste si přinesli plný košík z trhu, určitě přemýšlíte, jak je zpracujete. Trochu vám pomůžu: nabízím recept na lehký koláč, který upečete na litinové pánvi.

K ruce jsem si vzala krásnou LITINOVOU PÁNEV o pr. 24 cm s červeným smaltem. Pánev je odlévaná z jednoho kusu litiny, lze dát bez problémů do trouby.

Pánve vhodné na přípravu třešňového koláče:

 
 

Lehký třešňový koláč z litinové pánve

 
Letní dobrota, třešňový koláč připravený trochu jinak, než jsme zvyklí. Dobrou chuť!
 
Příprava 15minutes 
Čas vaření 30minutes 
 
Porce: 4

INGREDIENCE

  • 3 ks vejce
  • 3 lžíce cukr písek
  • 100 g mouka hladká
  • 400 g třešně čerstvé
  • 100 ml smetana na vaření
  • 100 ml vlažné vody
  • 20 g máslo
  • vanilka
  • špetka soli
  • griotka
  • plátky mandlí
  • moučkový cukr na poprášení koláče

INSTRUKCE

  • Třešně opláchneme a odpeckujeme, z 400 g nám zbyde asi 370 g. Dáme je do mísy a zalijeme griotkou, ideálně přes noc, aby nasákly chuť alkoholu.
  • Do jiné mísy rozklepneme vejce. Smetanu naředíme vlažnou vodou (z rychlovarné konvice) tak, abychom dostali 200 ml tekutiny. Přilijeme k vejcím.
  • Přisypeme mouku, cukr, vanilku, špetku soli. Pomocí kvedlačky nebo lépe elektrického mixéru umícháme hladké těsto bez hrudek. Nebojte se řídké konzistence a už vůbec se nepokoušejte upravit konzistenci přidáním další mouky. Těsto necháme chvíli stát, mezitím si rozpálíme troubu na 190 °C.
  • Pánev vložíme na chvilku do trouby, vyndáme a necháme na jejím dně rozpustit máslo.
  • Do pánve vlijeme těsto a opatrně do něj po celé ploše poklademe naložené třešně, hladkými prdelkami nahoru.
  • Dáme péct do vyhřáté trouby, dokud povrch nezačne zlátnout. Do půl hodiny by mělo být hotovo.
  • Ke konci pečení krátce pánev vyndáme a vrch posypeme plátky mandlí, pokud máme troubu s funkcí grilu, můžeme nechat krátce zapéct, aby mandle získaly zlatavou barvu.
  • Jakmile koláč trochu zchladne, pocukrujeme a podáváme – koláč dobře drží pohromadě, my ho jedli lžící přímo z litinové pánve!

 

POZNÁMKY K RECEPTU

Množství podle receptu pro litinovou pánev o pr. 24 cm, zhruba pro 4 osoby.
 
Třešně naložené v alkoholu.
 
tresne-v-alkoholu
Třešně v těstě na pánvi.
tresnovy-kolac-litinova-panev
Letní koláč s třešněmi.
tresnovy-kolac

Třešňový koláč z pánve: tipy a rady

  • Těsto se vzdáleně podobá palačinkovému. Koláč v troubě krásně nabyde. Jak však bude chladnout, nadýchanost postupně opadne, což však koláči na chuti neubere.
  • Pánev se nevysypává strouhankou ani nevykládá pečicím papírem. Třešňový koláč jde z pánve vyjmout bez problémů.
  • Máte-li čas, trpělivost a vysokotučnou šlehačku (obsah tuku 30 % a více), pak koláč můžete servírovat s kopečkem ušlehané smetany.
  • Koláč není příliš sladký, můj muž, který je od přírody silně masožravý, měl na snězení koláče z pánve téměř 50% podíl, tak moc mu chutnal! (v rodině jsme 4)

Kam dál? Přeci do našeho e-shopu, prohlédnout si všechny LITINOVÉ PÁNVE!