Jak vypeckovat třešně: osvědčené způsoby a tipy z praxe
Každý rok, jakmile na stromech začnou rudnout první třešně, vím, že mě čeká moje oblíbená letní pochoutka – třešňový koláč. A pak další. A další. Protože u nás doma to bez třešňových koláčů zkrátka nejde. Jenže kdo to zná, ten ví, že než ten koláč zavoní z trouby, je potřeba projít tím méně zábavným krokem – vypeckováním třešní.
Upřímně, není nic otravnějšího než jíst koláč nebo domácí marmeládu a pořád lovit pecky mezi zuby. A dětem už vůbec nevysvětlíte, že to prostě tak „se dělá“. Takže roky jsem zkoušela všechno možné – od špejle po profesionální vypeckovávačku – a tady je výběr metod, které se mi osvědčily nejvíc.
1. Ruční vypeckovávačka
Pokud plánujete zpracovat víc než pár hrstí třešní, ruční vypeckovávačka je dar z nebes. Já mám doma takovou, co vypadá skoro jako kleště – vložíš třešeň, zmáčkneš a pecka vypadne. Za odpoledne mám hotovo i s několika kily ovoce. Doporučuju hlavně, když se chystáte zavařovat nebo péct pro rodinu.
2. Brčko a sklenička
Tuhle fintu mi poradila moje babička a funguje dodnes. Třešeň si dám na hrdlo skleničky a brčkem (ideálně kovovým nebo pevným plastovým) propíchnu skrz. Pecka vypadne do sklenice, ruce zůstanou čisté a hlavně – nezbarvíte půl kuchyně. V nouzi funguje i špejle nebo dřevěná hůlka.
3. Kancelářská sponka
Občas se stane, že nemám po ruce ani brčko, ani špejli. V takových chvílích sáhnu po staré dobré kancelářské sponce. Rozohnu ji do tvaru háčku a pecku opatrně vytáhnu ze strany. Hodí se to hlavně na ozdobné plody. Třeba když chci pár třešní bez pecky navrch na cheesecake.
4. Ostrý nožík a kvalitní prkénko
Když se do toho pustím ve velkém, vezmu si na pomoc malý nožík a pořádnou krájecí desku. Třešně rozkrojím napůl a pecku vyškrábnu. Není to žádná raketová věda, ale chce to stabilní podklad. Skvěle se mi osvědčily LAVA Wood desky, které jsou dost velké, nekloužou a vypadají krásně i při servírování.
- LAVA Wood krájecí deska 17×43 cm – úzká, ale praktická, když nemáte moc místa.
- LAVA Wood krájecí deska 20×30 cm – univerzální velikost na všechno.
- LAVA Wood krájecí deska 27×38 cm – moje volba číslo jedna, když zpracovávám celý košík třešní.
5.Vypeckování šroubovákem
Jo, čtete správně. Je to trochu punk, ale třeba na chalupě si člověk nemůže vybírat. Jednou mi kamarádka doporučila vzít si malý, kulatý šroubovák – samozřejmě čistý – a použít ho stejně jako brčko. Zní to zvláštně, ale když nic jiného není po ruce, může to zachránit situaci. Jen pozor na prsty a pevnou ruku!
6. Plastová lahvička a dřevěná hůlka
Z PET lahve si snadno uděláte improvizovaný stojánek. Oříznete hrdlo, otočíte dnem nahoru, položíte na prkénko, třešeň položíte stopkou dolů na otvor a hůlkou zatlačíte. Pecka propadne dovnitř a vy se u toho ani moc nezašpiníte. Děti si to navíc hrozně užívají a rády pomáhají.
Co s vypeckovanými třešněmi dál?
To je snad jasné – koláč! Jakmile mám mísu plnou krásně čistých třešní, rovnou se vrhnu na pečení. Jeden z našich nejoblíbenějších doma je nadýchaný třešňový koláč s tvarohem. Sladká šťáva třešní a k tomu chuť tvarohu? To mizí z plechu ještě teplé. A hlavně – žádné pecky v puse!
Moje rady na závěr:
- Třešně si před vypeckováním zchlaďte – budou se lépe držet a méně prskat.
- Vždycky si připravte dvě misky – jednu na ovoce a druhou na pecky. Věřte mi, to ušetří spoustu nervů.
- Pokud se chystáte dělat koláče pravidelně, investice do kvalitní vypeckovávačky a dobré prkénko se bohatě vrátí.