Jak vypeckovat třešně: osvědčené způsoby a tipy z praxe

Jak_vypeckovat_tresne_1

Každý rok, jakmile na stromech začnou rudnout první třešně, vím, že mě čeká moje oblíbená letní pochoutka – třešňový koláč. A pak další. A další. Protože u nás doma to bez třešňových koláčů zkrátka nejde. Jenže kdo to zná, ten ví, že než ten koláč zavoní z trouby, je potřeba projít tím méně zábavným krokem – vypeckováním třešní.

Upřímně, není nic otravnějšího než jíst koláč nebo domácí marmeládu a pořád lovit pecky mezi zuby. A dětem už vůbec nevysvětlíte, že to prostě tak „se dělá“. Takže roky jsem zkoušela všechno možné – od špejle po profesionální vypeckovávačku – a tady je výběr metod, které se mi osvědčily nejvíc.


 Jak_vypeckovat_tresne_5

1. Ruční vypeckovávačka

Pokud plánujete zpracovat víc než pár hrstí třešní, ruční vypeckovávačka je dar z nebes. Já mám doma takovou, co vypadá skoro jako kleště – vložíš třešeň, zmáčkneš a pecka vypadne. Za odpoledne mám hotovo i s několika kily ovoce. Doporučuju hlavně, když se chystáte zavařovat nebo péct pro rodinu.


 

2. Brčko a sklenička

Tuhle fintu mi poradila moje babička a funguje dodnes. Třešeň si dám na hrdlo skleničky a brčkem (ideálně kovovým nebo pevným plastovým) propíchnu skrz. Pecka vypadne do sklenice, ruce zůstanou čisté a hlavně – nezbarvíte půl kuchyně. V nouzi funguje i špejle nebo dřevěná hůlka.


 

3. Kancelářská sponka

Občas se stane, že nemám po ruce ani brčko, ani špejli. V takových chvílích sáhnu po staré dobré kancelářské sponce. Rozohnu ji do tvaru háčku a pecku opatrně vytáhnu ze strany. Hodí se to hlavně na ozdobné plody. Třeba když chci pár třešní bez pecky navrch na cheesecake.


 

 4. Ostrý nožík a kvalitní prkénko

Jak_vypeckovat_tresne_2

Když se do toho pustím ve velkém, vezmu si na pomoc malý nožík a pořádnou krájecí desku. Třešně rozkrojím napůl a pecku vyškrábnu. Není to žádná raketová věda, ale chce to stabilní podklad. Skvěle se mi osvědčily LAVA Wood desky, které jsou dost velké, nekloužou a vypadají krásně i při servírování.

 


 

5.Vypeckování šroubovákem

Jo, čtete správně. Je to trochu punk, ale třeba na chalupě si člověk nemůže vybírat. Jednou mi kamarádka doporučila vzít si malý, kulatý šroubovák – samozřejmě čistý – a použít ho stejně jako brčko. Zní to zvláštně, ale když nic jiného není po ruce, může to zachránit situaci. Jen pozor na prsty a pevnou ruku!


 

6. Plastová lahvička a dřevěná hůlka

Z PET lahve si snadno uděláte improvizovaný stojánek. Oříznete hrdlo, otočíte dnem nahoru, položíte na prkénko, třešeň položíte stopkou dolů na otvor a hůlkou zatlačíte. Pecka propadne dovnitř a vy se u toho ani moc nezašpiníte. Děti si to navíc hrozně užívají a rády pomáhají.



Co s vypeckovanými třešněmi dál?

To je snad jasné – koláč! Jakmile mám mísu plnou krásně čistých třešní, rovnou se vrhnu na pečení. Jeden z našich nejoblíbenějších doma je nadýchaný třešňový koláč s tvarohem. Sladká šťáva třešní a k tomu chuť tvarohu? To mizí z plechu ještě teplé. A hlavně – žádné pecky v puse!


 

Jak_vypeckovat_tresne_3

Moje rady na závěr:

  1. Třešně si před vypeckováním zchlaďte – budou se lépe držet a méně prskat.
  2. Vždycky si připravte dvě misky – jednu na ovoce a druhou na pecky. Věřte mi, to ušetří spoustu nervů.
  3. Pokud se chystáte dělat koláče pravidelně, investice do kvalitní vypeckovávačky a dobré prkénko se bohatě vrátí.