Holandský řízek v troubě
Holandské řízky se říká mletému masu, smíchanému se strouhaným sýrem. Běžně se z masové směsi tvarují placičky, které se obalí ve strouhance a opečou na pánvi.
Já jsem se rozhodla ušetřit kalorie a čas a variaci na holandské řízky upekla v troubě.
K pečení jsem použila zelený litinový pekáček LAVA, mrkněte, jak vypadá, včetně možných barevných variant:
Všechny pekáčky najdete v kategorii PEKÁČE A TERINY
A teď už pojďme k receptu:
Holandský řízek v troubě
- 350 g mleté vepřové
- 350 g mleté hovězí
- 100 g uzené
- 1 lžička sádlo
- 200 g tvrdý sýr Gouda, Eidam, tučnější 48 %
- 2 ks rohlíky den staré
- mléko
- 3 lžíce voda vlažná
- hrst čerstvá petržel lístky
- sůl
- pepř
INSTRUKCE
- Mleté i sýr vyndáme asi hodinu předem z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu.
- Zapneme troubu na 170 °C.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky, vsypeme do větší mísy a zalijeme mlékem, jen tak, aby nasály všechno mléko a rozmočily se.
- Uzené nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle.
- Z mísy s rohlíky slijeme případné přebytečné mléko, přidáme osmažené uzené, oba druhy mletého, nasekanou zelenou petržel, nastrouhaný sýr, vodu a vymícháme v masovou směs.
- Litinový pekáč vyložíme pečicím papírem a maso do něj rozprostřeme.
- Dáme péct do vyhřáté trouby zhruba na 30-40 minut.
POZNÁMKY K RECEPTU
Hotovou směs rozprostřeme do LITINOVÉHO PEKÁČKU, vyloženého pečicím papírem.
Zhruba po půl hodině je holandský řízek v troubě upečení.
Tipy k receptu
- Do holandských řízků, které známe pečené na pánvi, se nepřidávají namočené rohlíky, ale ani uzené. Nejčastěji se připravují pouze z mletého vepřového (je tučnější), sýru, petržele a vody. Obalují se ve strouhance a pečou ve vyšší vrstvě tuku na PÁNVI. Vajíčko do holandských řízků nepatří.
- Maso i sýr opravdu vyndejte předem z lednice. Pokud začnete sýr strouhat do studeného masa, utvoří se ze sýru chuchvalce, se kterými se nedá nic moc dělat. Případně k masu přilijte trochu horké vody a rozmíchejte (pak už nepřidávejte ty tři lžíce vody, co jsou v receptu).
- Recept je počítaný do litinového pekáčku o rozměru 22×30 cm, je to spíše menší pekáček, nikoliv běžný plech do trouby, jak jsme zvyklí třeba při pečení moučníků.
- Aby se hotový holandský řízek pečený v troubě dobře vyndával, vyložte pekáček pečicím papírem. Nastřihuji rohy, aby se mi papír do pekáčku dobře poskládal.
Smaltovaný litinový pekáč myjte pouze pod tekoucí vodou, i když výrobce udává, že je možné dát jej do myčky.
Nedělala bych to ze dvou důvodů: jednak je litina do myčky docela těžká, a potom barevný smalt ztrácí ze svého lesku, při mytí v myčce barvy časem vyblednou. A to by byla velká škoda.