Holandský řízek v troubě

holandsky-rizek-v-zelenem-pekacku (1)

Holandské řízky se říká mletému masu, smíchanému se strouhaným sýrem. Běžně se z masové směsi tvarují placičky, které se obalí ve strouhance a opečou na pánvi.

Já jsem se rozhodla ušetřit kalorie a čas a variaci na holandské řízky upekla v troubě.

K pečení jsem použila zelený litinový pekáček LAVA, mrkněte, jak vypadá, včetně možných barevných variant:

Všechny pekáčky najdete v kategorii PEKÁČE A TERINY

A teď už pojďme k receptu:

 

Holandský řízek v troubě

 
Holandský řízek, pečený v litinovém pekáčku v troubě, jednoduchý a chutný recept.
 
Příprava 20minutes 
Čas vaření 40minutes 
Porce: 4
 
INGREDIENCE
  • 350 g mleté vepřové
  • 350 g mleté hovězí
  • 100 g uzené
  • 1 lžička sádlo
  • 200 g tvrdý sýr Gouda, Eidam, tučnější 48 %
  • 2 ks rohlíky den staré
  • mléko
  • 3 lžíce voda vlažná
  • hrst čerstvá petržel lístky
  • sůl
  • pepř

INSTRUKCE

  • Mleté i sýr vyndáme asi hodinu předem z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu.
  • Zapneme troubu na 170 °C.
  • Rohlíky nakrájíme na kostičky, vsypeme do větší mísy a zalijeme mlékem, jen tak, aby nasály všechno mléko a rozmočily se.
  • Uzené nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle.
  • Z mísy s rohlíky slijeme případné přebytečné mléko, přidáme osmažené uzené, oba druhy mletého, nasekanou zelenou petržel, nastrouhaný sýr, vodu a vymícháme v masovou směs.
  • Litinový pekáč vyložíme pečicím papírem a maso do něj rozprostřeme.
  • Dáme péct do vyhřáté trouby zhruba na 30-40 minut.
 
 

POZNÁMKY K RECEPTU

Podáváme nakrájené s bramborem, nebo si můžeme zobnout jen tak, jako chuťovku.

holandsky-rizek-masova-smes

 

Hotovou směs rozprostřeme do LITINOVÉHO PEKÁČKU, vyloženého pečicím papírem.

Zhruba po půl hodině je holandský řízek v troubě upečení.

Tipy k receptu

  • Do holandských řízků, které známe pečené na pánvi, se nepřidávají namočené rohlíky, ale ani uzené. Nejčastěji se připravují pouze z mletého vepřového (je tučnější), sýru, petržele a vody. Obalují se ve strouhance a pečou ve vyšší vrstvě tuku na PÁNVI. Vajíčko do holandských řízků nepatří.
  • Maso i sýr opravdu vyndejte předem z lednice. Pokud začnete sýr strouhat do studeného masa, utvoří se ze sýru chuchvalce, se kterými se nedá nic moc dělat. Případně k masu přilijte trochu horké vody a rozmíchejte (pak už nepřidávejte ty tři lžíce vody, co jsou v receptu).
  • Recept je počítaný do litinového pekáčku o rozměru 22×30 cm, je to spíše menší pekáček, nikoliv běžný plech do trouby, jak jsme zvyklí třeba při pečení moučníků.
  • Aby se hotový holandský řízek pečený v troubě dobře vyndával, vyložte pekáček pečicím papírem. Nastřihuji rohy, aby se mi papír do pekáčku dobře poskládal.

Smaltovaný litinový pekáč myjte pouze pod tekoucí vodou, i když výrobce udává, že je možné dát jej do myčky.

Nedělala bych to ze dvou důvodů: jednak je litina do myčky docela těžká, a potom barevný smalt ztrácí ze svého lesku, při mytí v myčce barvy časem vyblednou. A to by byla velká škoda.