Domácí chléb v litinovém pekáči

Chléb s talířkem

Není nic hezčího než vůně právě upečeného chleba, která se linie celým bytem. A ani nemusíte být mistr pekař. Přitom vám k tomu bude stačit jen pár základních surovin, trocha trpělivosti a váš litinový pekáč. Podělím se s vámi o postup, který mi vždy funguje, a na závěr přidám pár vychytávek, díky nimž bude váš chleba ještě lepší.

Suroviny

  • 500 g hladké pšeničné mouky

  • 10 g (cca 2 lžičky) soli

  • 7 g sušeného droždí (1 sáček)

  • 325 ml vlažné vody (cca 37 °C)

  • 15 ml olivového oleje (volitelné, ale střídka bude jemnější)

Postup krok za krokem

1. Příprava směsi
recept_na_chleb_1

Do větší mísy prosejte mouku, přidejte sůl a droždí. Sůl i kvasnice potřebu potřebují trochu prostoru, takže je nejdřív dobře promíchejte suchými rukama či metličkou, aby droždí nenarazilo rovnou na sůl a nepřišlo o svou sílu.

2. Spojení s tekutinami
recept_na_chleb_2

Uprostřed směsi si vytvořte malý důlek, do kterého nalijete vlažnou vodu a trochu olivového oleje. Já mám rád olej pro jemnější chuť, ale klidně jej vynechejte. Začněte pomalu míchat dřevěnou špachtlí nebo stěrkou – těsto se začne spojovat a vytvoří hrubou kaši.

3. Krátký odpočinek
recept_na_chleb_3

Nechte tuto směs pět minut “odpočinout”. Tímhle krokem dáte mouce šanci napít se vody, díky čemuž bude další hnětení snazší a těsto lépe vláčné.

4. Hnětení na pomoučené ploše
recept_na_chleb_4

S troškou mouky na pracovní desce vyklopte těsto a hněťte jej přibližně deset minut. Pracujte rytmem: těsto přehazujte, táhněte a vracejte zpět do sebe, až získá hladký povrch a pružnou konzistenci. Když na něj poklepete, mělo by znít spíš “dutě” než “mastně”.

5. První kynutí
recept_na_chleb_5

Vložte hotový bochánek zpět do čisté mísy, přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě odpočívat asi hodinu. Za tu dobu obvykle zdvojnásobí objem – to poznáte podle nafouknuté, jemně projmuté klenby těsta.

6.Tvarování do pekáče
recept_na_chleb_6

Když je těsto vykynuté, lehce ho přitlačte, aby se zbavilo přebytečného vzduchu, a vytvarujte oválný bochník. Pekáč vymažte trochou oleje nebo vyložte papírem, aby se chleba nehýbal a pak snadno vyklouzl.

7. Druhé kynutí
recept_na_chleb_7

Bochník vložte do pekáče, přikryjte znovu utěrkou a nechte 20–30 minut odpočívat. Během té chvilky upečení probudí další vůni – to už skoro cítíte, jak to pěkně voní!

 

Záříznutí a pečení

Troubu předehřejte na 230 °C (při horkovzduchu na 210 °C). Těsně před tím, než chleba vložíte, povrch nařízněte ostrým nožem do kříže nebo několika šikmých zářezů – těsto tak při pečení nebude praskat nahodile. Pečte 45–50 minut, až kůrka zhnědne a chleba při poklepu na dno zní dutě.

Nechte vychladnout

Hotový chléb vyjměte z pekáče a položte ho na mřížku. Ačkoliv se vám bude chtít ihned krájet, vydržte alespoň hodinu – střídka se musí “usadit”, aby byla vláčná a drobivá zároveň.


Několik rad na závěr

  • Pára pro křupavou kůrku: Do spodní části trouby dejte malou žáruvzdornou misku s vodou. Pára zlepší strukturu kůrky.
  • Celozrnná varianta: Vyměňte 100 g hladké mouky za celozrnnou nebo žitnou – chleba získá oříškovou chuť a více vlákniny.
  • Semínkové vylepšení: Před pečením povrchu můžete posypat směsí lněných, slunečnicových nebo dýňových semínek.
  • Kynutí přes noc: Pokud máte čas, nechte těsto kynout přes noc v lednici. Delší a pomalejší fermentace vytvoří komplexnější aroma.

Užijte si pečení i tu chvíli, kdy vytahujete teplý bochník z trouby. Až ochutnáte první kousek s křupavou kůrkou, určitě si řeknete, že to stálo za tu práci!